Τι συμβαίνει τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη γέννα;

28/09/2019 by Dr Pachydakis
prwta-deyterolepta-meta-ti-genna-1200x750.jpg

Τι συμβαίνει τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη γέννα;

Με την έξοδο του μωρού το μωρο εκτίθεται στην πιο κρύα ατμόσφαιρα και αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά φως, αφή, ήχους. Τοποθετούμε το μωρό καταρχην στο στηθος της μητερας (skin to skin) και στην συνεχεια αν το μωρο εμφανιζει φυσιολογικο τόνο , χρωμα και σφυξεις κανουμε καθυστερημενη διατομη του ομφαλιου λωρου (επεξηγηση). Το μωρο μπορει να μην κλαψει αμεσως αλλα μετα απο 2-3 λεπτα. Μερικες φορες ανοιγει τα ματια και κλαιει με την εξοδο του κεφαλιου πριν βγει το σωμα!  Το κοψιμο του λωρου και το κλαμα ειναι τα τελικα σταδια για να αλλαξει η κυκλοφορια του μωρου ετσι ωστε να μην παρακαμπτει το αιμα τους πνευμονες αλλα αντι να οξυγονονεται στον πλακουντα να περναει απο τους πνευμονες . Με την διατομη του ομφαλιου το εμβρυο επιστρεφει στο στηθος της μητερας του σκεπασμενο.  Εννοειται ότι αν το μωρο ειναι ταλαιπωρημενο και χρηζει αμεσης ανανηψης απο τις μαιες και τους νεογνολογους γινεται αμεση διατομη του ομφαλιου για επισπευση. Μετα γινεται η εξοδος του πλακουντα όπου καταργειται μια τεραστια αρτηριοφλεβικη παρακαμψη της μητερας που δεχεται 3 λιτρα-λεπτο και όλος αυτος ο όγκος επιστρεφει στην καρδια της μητερας.

Έχουν διαφορά αυτά τα δευτερόλεπτα αν μιλάμε για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική;

Τα μωρα που γεννιουνται φυσιολογικα έχουν περισσοτερο χρόνο να στρεσσαριστουν και να πιεστουν κατα τη διαρκεια του τοκετου και αυτό τα προετοιμαζει αναπνευστικα. Έτσι τα εμβρυα απο φυσιολογικο τοκετο αλλα και αυτα που γεννιουνται με καισαρικη μετα απο αποτυχημενη προσπαθεια φυσιολογικου τοκετου έχουν ενα αναπνευστικο πλεονεκτημα και για να υποστηριξουμε τα μωρα που πρεπει να γεννηθουν με προγραμματισμενη καισαρικη τομη δινουμε στη μητερα δυο ενεσεις κορτιζονης μακρας δραςης που αναγκαζει τα μωρα παραγουν μια ουσια στους πνευμονες τους που λεγεται επιφανιοδραστικος παραγοντας . Αυτη η ουσια επαλειφει εσωτερικα τους πνευμονες και βοηθα αναπνευστικα τα εμβρυα τις πρωτες ωρες της ζωης τους. Κατα τα αλλα τοσο το skin to skin οσο και ο αμεσος θηλασμος ειναι εφικτος στο χειρουργειο με την υποστηριξη της μαιας.

Πώς αισθάνεται το μωρό;

Το μωρο απο ενα σκοτεινο υγρο θερμο μοναχικο περιβαλλον ξαφνικα βρισκεται σε ενα κρυο , θορυβωδες περιβαλλον, αισθανεται την επαφη με το δερμα και τα υφασματα, το φως ειναι εντονο και η εστιαση του θολη και βεβαια δεν μπορει να επικοινωνησει παρα μονο κλαιγοντας.

Είναι σε σοκ από το φως και το κρύο;  

Ειναι ενα σοκ η ξαγνικη επαφη με το περιβαλλον αλλα για να αποφυγουμε την υποθερμια που ειναι βασικος κινδυνος έχουμε την αιθουσα στους 21 βαθμους, δεν πλενουμε μονο σκουπιζουμε το νεογεννητο και όλος ό έλεγχος γινεται σε ανοιχτη θερμοκοιτιδα κατω απο θερμαντικο σωμα.

Το πρώτο κλάμα. Τι σημαίνει; 

Το πρωτο κλαμα ειναι δειγμα νευρολογικης ακεραιοτητας , φυσιολογικων αντανακλαστικων, και φυσιολογικης προσαρμογης στην εξωμητριο ζωη. Σιγουρα δεν δειχνει ότι το μωρο δυσανασχετει!

Πότε κόβεται ο ομφάλιος λώρος; 

Στα μωρα που δεν έχουν αμεση αναγκη φροντιδας και ανανηψης απο νεογνολογο πραγματοποιειται καθυστερημενη διατομη (3 λεπτα ή περισσοτερο παλλεται ο λωρος και το αιμα που περιεχει ο πλακουντας καταληγει στο εμβρυο). Αυτο ανεβαζει τον αιματοκριτη που έχει πιο πολυ σημασια για τα προωρα νεογνα αλλα εχει συσχετιστει με λιγο πιο συχνο ικτερο (επεξηξηση). Επίσης αν προκειται να γινει συλλογη βλαστοκυτταρων γινεται αμεση απολινωση. Αμεση απολινωση γινεται αν συντρεχει επειγουσα κατασταση για το μωρο ή την μητερα (αιμορραγια, στρεσσ εμβρυου). Ακραια καθυστερημενη διατομη lotus birth (επεξηγηση κινδυνοι).

Ποιες εξετάσεις γίνονται το πρώτο λεπτό; Τι περιλαμβάνουν; 

Υπολογιζεται κατω απο θερμαντικο σωμα  το Apgar score στο ενα και στα πεντε λεπτα που περιλαμβανει χρωμα δερματος, δραστηριοτητα, αντανακλαστικα, καρδιακος ρυθμος και αναπνευστικη συχνοτητα . Επισης μετριεται το pH και τα επιπεδα οξυγονου στο αιμα του λωρου για να δουμε αν υπηρξε στρεςς στον τοκετο. 

Πότε μπορεί το μωρό να πάει στην αγκαλιά της μαμάς του; Πόσο σημαντική είναι αυτή η πρώτη επαφή; 

Περα απο το συναισθματικο δεσιμο έχει αποδειχθει επιδημιολογικα ότι η αμεση επαφη με το δερμα της μητερασ (αλλα και του πατερα!) ρυθμιζει φυσιολογικα την θερμοκρασια του σωματος του μωρου και τριπλασιαζει την πιθανοτητα τα μωρα να εγκαταστησουν θηλασμο στο μαιευτηριο και κυριως να συνεχιζουν να θηλαζουν περαν των 3 μηνων εξ ου και η οδηγια του WHO που αφορα ΟΛΕΣ τις ηλίικιες κυησης

Copyright www.ypogonimotita.gr © 2010-2023